درباره‌ی چارچوب بین‌المللی اجرای حرفه‌ای

یک چارچوب، نقشه‌‌ای ساختاری و سیستمی منسجم را به‌­منظور توسعه، تفسیر و کاربستِ مستمر پیکره‌ی دانش مفید برای یک رشته یا حرفه فرآهم می‌سازد. «چارچوب بین‌المللی اجرای حرفه‌ای»، پیکره‌ی دانش قابل اتکایی را ساختاربندی کرده که توسط انجمن حسابرسان داخلی، برای فعالیت حرفه‌ای حسابرسی داخلی منتشر شده است. این چارچوب، «استانداردهای جهانی حسابرسی داخلی»، «الزام‌­هایِ موضوعی» و «رهنمودهایِ جهانی» را در بر می‌گیرد.

چارچوب حاضر، به رویه‌های جاری حسابرسی داخلی پرداخته و هم‌زمان، اعضای حرفه و ذینفعان جهانی را در مواجهه با نیازهای پیش‌رونده برای ارائه‌ی حسابرسی داخلی باکیفیت در محیط‌های متنوع و سازمان‌هایی با اهداف، اندازه و ساختارهای متفاوت، توانمند می‌سازد.

اجباری
«استانداردهایِ جهانی حسابرسی داخلی»، اجرای حرفه‌ای حسابرسی داخلی در سراسر جهان را هدایت کرده و به­‌مثابه مبنایِ ارزیابی و   ارتقای کیفیت واحد حسابرسی داخلی عمل می‌کنند.
در قلب این استانداردها، پانزده «اصلِ راهنما» وجود دارد که حسابرسی داخلی اثربخش را امکان‌پذیر می‌سازد. هر اصل، توسط استانداردهایی پشتیبانی شده که الزام‌­ها، ملاحظاتِ اجرا و نمونه‌هایی از شواهد انطباق (با استانداردها) را در بر می‌گیرد. این اجزا در کنار هم، به حسابرسان داخلی برای پیاده‌سازی اصول و دستیابی به هدف حسابرسی داخلی کمک می‌کنند.
مکمل
«الزام­‌هایِ موضوعی» برای افزایشِ ثبات‌رویه و کیفیت خدمات مرتبط با موضوع‌­های حسابرسی خاص و پشتیبانی از حسابرسان داخلی مجری پروژه‌های حسابرسی مرتبط با آن حوزه‌های ریسک، طراحی شده‌اند. درزمانی‌که دامنه‌ی کار حسابرسی یکی از این موضوع‌ها را در بر می‌­گیرد، حسابرسان داخلی باید الزام‌­های مرتبط را رعایت کنند. الزام‌های موضوعی، ارتباط پیش‌رونده‌ی حسابرسی داخلی با رهگیری تحول در چشم‌انداز ریسک صنایع یا بخش‌های مختلف را تقویت می‌کند.
«رهنمودهایِ جهانی»، با ارائه‌ی اطلاعات، مشورت و بهترین رویه‌های عملیِ غیراجباری برای انجام خدمات حسابرسی داخلی، از استانداردها پشتیبانی می‌کند. این نوع از رهنمود، به‌واسطه‌ی‌ تکمیل فرآیندهای بررسی و تصویب رسمی، مورد تایید انجمن قرار گرفته‌اند. 
رهنمودهای اجرایی جهانی، رویکردهای دقیق، فرآیندهای گام‌به‌گام و مثال‌هایی را در مورد موضوع‌­های مختلف فرآهم می‌کنند؛ از جمله:
  • خدمات اطمینان‌بخشی و مشورتی.
  • برنامه‌ریزی، عملکرد و اطلاع­‌رسانی پروژه‌ی حسابرسی.
  • خدمات مالی.
  • تقلب و سایر ریسک‌های فراگیر.
  • راهبری و مدیریت واحد حسابرسی داخلی.
  • بخش عمومی.
  • پایداری.
«رهنمودهایِ جهانیِ حسابرسیِ فناوری»، دانش لازم برای اجرای خدمات اطمینان‌بخشی یا مشاوره‌ای مرتبط با ریسک‌ها و کنترل‌های   فناوری اطلاعات و امنیت اطلاعات سازمان را برای حسابرسان فرآهم می‌سازد.

برای دسترسی به متن کامل استانداردها از طریق تهیه کتاب، می‌توانید این‌جا را ملاحظه فرمایید.

فرمت رفرنس‌دهی به این مطلب: انجمن حسابرسان داخلی (The IIA). (1403). استانداردهای جهانی حسابرسی داخلی (غواصی کناری، محمد و شهرابی، شاهرخ، مترجمان). تهران: نشر کیومرث (منتشرشده در سال 2024).